Umiejętności gotowania są cennym atutem do posiadania.
Przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków w domu jest również ekonomiczne.Korzystaj ze sprawdzonego przepisu podczas rozrywki. Kiedy masz gości na posiłek, zawsze przygotuj coś smacznego, co zrobiłeś wcześniej. To nie czas na testowanie nowego przepisu, bo może się to okazać katastrofą! Pamiętaj też, aby dowiedzieć się, czy Twoi goście mają jakieś wymagania dietetyczne lub alergie, czy po prostu nie lubią określonego rodzaju jedzenia. Dzięki temu Twój wieczór będzie udany.Podczas pieczenia każdego rodzaju mięsa upewnij się, że po wyjęciu go z piekarnika dasz mu czas na „odpoczynek”, zanim go pokroisz i dostarczysz na stół. Pozostawienie mięsa we własnych sokach przez około dziesięć minut sprawi, że mięso nie będzie suche lub nadmiernie gumiaste.Jak obrać i obrać awokado. Obieranie i drylowanie awokado może być dość brudne, ale jest prosty sposób. Użyj ostrego noża i pokrój wzdłuż całego awokado. Chwyć każdą połówkę awokado i przekręć ją. Ostrożnie, ale mocno uderz nożem w górę dołu i przekręć go. Dołek wysunie się, wciąż przyczepiony do noża. Aby usunąć skórkę, po prostu weź dużą łyżkę i przeprowadź ją między skórką a miąższem. Cieszyć się!Upewnij się, że masz wcześniej ustawione nakrycia, aby zmniejszyć stres, który będziesz odczuwać, gdy przyniesiesz jedzenie do stołu. Wysoki poziom stresu nie miesza się dobrze podczas gotowania, biorąc pod uwagę niebezpieczeństwo, więc będziesz chciał go jak najbardziej ograniczyć.Nie bój się eksperymentować. Nie ma reguły, która mówi, że musisz dokładnie przestrzegać przepisu.
Jeśli nie dbasz o składnik, pomiń go.
Jeśli uważasz, że inny składnik smakowałby lepiej, zastąp go. Jeśli uważasz, że danie czegoś brakuje, dodaj to.Aby ciastka nie spadły płasko, wymieszaj ręcznie gęste ciasto drewnianą łyżką. Miksery elektryczne wtłaczają do ciasta zbyt dużo powietrza, co powoduje, że ciastka spadają podczas pieczenia. Tymczasem używając drewnianej łyżki do delikatnego mieszania gęstych ciast, takich jak ciasto marchewkowe, chronisz konsystencję ciasta przed wchłanianiem zbyt dużej ilości powietrza.Aby zredukować tłuszcz i kalorie w przepisie, który wymaga dużej ilości majonezu, po prostu zastąp połowę majonezu kwaśną śmietaną. Ponieważ majonez w wielu z tych przepisów służy przede wszystkim do celów teksturowych, zastąpienie go kwaśną śmietaną o podobnej konsystencji daje tę samą konsystencję o jaśniejszym, zdrowszym smaku.Kiedy nauczysz się gotować dla siebie, nie bój się gotować w dużych partiach. Zamrażarka staje się twoim przyjacielem, gdy przygotowujesz własne posiłki. Nadwyżki żywności, którą przygotowujesz, ale nie zużyjesz od razu, mogą być przechowywane w zamrażarce niemal bez końca. Gotowanie w dużych partiach to najlepszy sposób na maksymalne wykorzystanie czasu gotowania.Gotując stek, upewnij się, że patelnia, której używasz, jest naprawdę gorąca, aby przypiekała mięso na zewnątrz i zatrzymywała wszystkie soki w środku. Dzięki temu Twój stek będzie smakował wyśmienicie i nie wyschnie, ponieważ cały smak jest nadal zapieczętowany w mięsie.Dzięki tym przydatnym wskazówkom nauka przygotowywania domowych posiłków jest łatwa. Przekonasz się, że domowe posiłki zaoszczędzą Ci dużo pieniędzy i zwykle zabierają mniej czasu niż pójście do restauracji. Decydując się na jedzenie w domu, możesz wprowadzić zdrowszą dietę dla całej rodziny, skupiając się na dobrym odżywianiu. Postępuj zgodnie z radami zawartymi w tym artykule, aby przygotować wspaniałe i smaczne posiłki.