Twarda woda zawiera wysoki poziom soli wapnia i magnezu.
Gdy taka woda jest podgrzewana w ekspresie do kawy, wapń i magnez rozkładają się i wytrącają, tworząc stały kamień. Wpływa to na podgrzewacz, pompy, przewody i wszelkie inne części, które przenoszą wodę. Najbardziej dotknięte są obszary, w których woda przez jakiś czas stoi nieruchomo, takie jak kocioł czy zbiornik wody.
Odkamieniacz w płynie do czyszczenia ekspresu do kawy
Nagromadzenie kamienia wapiennego zmniejszy przepływ wody w ekspresie i może powodować problemy z ogrzewaniem. Oznacza to, że ilość kawy wypływającej z ekspresu będzie się powoli zmniejszać, a temperatura kawy może być niższa niż powinna. Możesz tego łatwo uniknąć, regularnie usuwając kamień przy pomocy odkamieniacza w płynie. Ekspres do kawy bez nalotu z kamienia będzie działać lepiej, unikniesz także kosztownych napraw.
Co ważniejsze, smak kawy będzie lepszy, a pianka na wierzchu kawy będzie wyraźnie widoczna. Przy doskonałym espresso pianka powinna być gęsta i gładka. Ponieważ osadzanie się kamienia zmniejszy przepływ wody i ciśnienie, warstwa pianki w ekspresie do kawy, który nie był odkamieniany przez jakiś czas, może wyglądać mało wyraziście. Dodatkowo kawa będzie zbyt zimna i niezbyt smaczna, jeśli na ekspresie osadzi się kamień z twardej wody. Jeśli chcemy cieszyć się pyszną poranną filiżanką kawy, niezbędne jest regularne usuwanie osadów z kamienia za pomocą odkamieniacza.
Większość ekspresów do kawy wymaga użycia odkamieniacza na bazie kwasu cytrynowego lub mlekowego. Poza tym jest jeszcze kilka innych kwasów, które służą do odkamieniania urządzeń AGD, jak czajniki i ekspresy do kawy. Zalecane jest używanie odkamieniacza tej samej marki co urządzenie, które chcemy wyczyścić. Odkamieniacze występują w wielu postaciach, jako płyn, proszek, tabletki, ale wszystkie muszą być rozpuszczone w wodzie, aby można było ich użyć. Odkamieniacz w płynie aeg jest najłatwiejszy w użyciu, ale ostatecznie nie ma to szczególnego znaczenia, w jakiej formie używamy odkamieniacza do wyczyszczenia ekspresu do kawy.