Coraz więcej osób w swoich ogrodach hoduje jarmuż, jest to roślina z rodziny kapustnych, jest silna, stosunkowo mało wymagająca, którą możemy łatwo uprawiać w naszym ogrodzie.
Jarmuż może także rosnąć na glebach piaszczystych, jest także odporny na mróz do minus 15 stopni Celsjusza. Oczywiście warto zwrócić uwagę, iż jest to roślina bogata w witaminy i różnego rodzaju składniki odżywcze.
Dlaczego warto uprawiać jarmuż?
Jarmuż może dostarczyć nam duże ilości błonnika, który istotny jest dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, posiada także dużą zawartość białka. Dodatkowo znajdziemy w nim składniki mineralne, takie jak wapń, potas i żelazo, które będę odgrywały dużą rolę w przemianie materii. Oczywiście jarmuż bogaty jest także witaminy B, E, C oraz A. Jarmuż posiada dużą ilość wapnia, jest to wapń dobrze przyswajalny, jedynie pokrzywa z innych znanych roślin posiada większe ilości tego mikroelementu. Dodatkowo posiada także składniki przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, które mogą obniżać ciśnienie, regulować wiele procesów związanych z trawieniem.
Dodatkowo jarmuż może być ciekawym dodatkiem w profilaktyce nowotworowej, wiele odmian jarmużu posiada substancje uznawane za działające przeciwrakowo. Oczywiście znajdziemy w nim także chlorofil, który będzie chronił nas przed cukrzycą, oczyszczał organizm z wielu metali ciężkich, czy też wspomagał budowanie mięśni. Zatem jest to roślina, która posiada bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, warto zatem aby jarmuż stał się dodatkiem do naszych potraw. Dlatego też uprawa w naszym ogrodzie przyniesie nam wiele korzyści.
Warto zwrócić uwagę, iż jarmuż jest mało wymagający, dlatego może sprawdzić się w każdym ogrodzie, na glebie różnego rodzaju. Dlatego tak dużą popularnością cieszy się właśnie jarmuż uprawa w przydomowym ogrodzie to możliwość włączenia do naszej diety wielu składników odżywczych. Jarmuż możemy mrozić, aby także zimą wspomagać nasz organizm. Doskonale nadaje się do sałatek, może służyć także jako dodatek do kanapki, sprawdzi się także doskonale jako ozdoba naszych potraw.