W jaki sposób wybrać odpowiedni chleb bezglutenowy

Współcześnie przestrzeganie diety bezglutenowej nie oznacza, że musisz unikać chleba.

Zamiast tego, dzięki kilku świadomym wyborom, możesz bez obaw jeść chleb, zachować zdrowie i cieszyć się całą gamą posiłków, których do tej pory nie byłeś w stanie spożywać. Gluten to lepkie białko występujące w niektórych ziarnach, które służy do wiązania ciasta, z którego robi się pieczywo, ciasta, czy spody do pizzy. Jednak ten składnik powoduje problemy u osób z nietolerancją glutenu, alergią na gluten lub celiakią. Dobra wiadomość jest taka, że eksperci od żywienia znajdują coraz to nowe sposoby na wyeliminowanie glutenu z naszych ulubionych potraw bez utraty smaku i konsystencji, która czyni je tak wyjątkowymi. Oznacza to, że możesz teraz znaleźć bezglutenowe wersje prawie wszystkich rodzajów pieczywa, lub nawet zrobić samodzielnie pyszny chleb bezglutenowy w domu. Najważniejszą rzeczą jest wiedzieć, jak wybrać chleb bezglutenowy i inne produkty podczas zakupów lub jedzenia poza domem. Niezależnie od tego, czy chcesz unikać glutenu ze względów zdrowotnych, czy po prostu wybierasz bezglutenową dietę jako element świadomego stylu życia, możesz jeść odpowiedni chleb i zachować zdrowie. Pierwszą rzeczą, którą musisz wiedzieć, jest to, które zboża zawierają gluten, a które są dla ciebie bezpieczne. Zboża, które zawierają gluten, to pszenica, żyto, jęczmień, orkisz i pszenżyto. Owies jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu. Może również zostać zanieczyszczony krzyżowo podczas przetwarzania lub pakowania, więc aby mieć pewność przy zakupie, ważne jest, aby wybrać owies oznaczony jako bezglutenowy.

Jeśli chcesz uniknąć glutenu, musisz unikać wszystkich tych ziaren w produktach chlebowych lub domowych mieszankach chlebowych, a także w potrawach.

Ziarna bezglutenowe, na które warto zwrócić uwagę, obejmują grykę, proso, ryż i sorgo. Jeśli szukasz zdrowego i pożywnego chleba bezglutenowego, który dodatkowo dobrze smakuje, wybieraj pieczywo zawierające mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę i komosę ryżową, jakie oferuje piekarnia bezglutenowa Katowice. Nie zapominaj, że niektórzy producenci żywności mogą zmieniać składniki, receptury lub dostawców, a wszystko to może wpłynąć na status produktu spożywczego bezglutenowego. Kupowanie bezglutenowego chleba, bułek i mieszanek chlebowych w sklepach staje się znacznie łatwiejsze, ale nadal musisz dokładnie sprawdzić etykietę. Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest sprawdzenie, czy gdziekolwiek w składnikach znajduje się pszenica, orkisz, jęczmień lub żyto. Pamiętaj również, że jeśli dzielisz kuchnię z osobą o normalnym sposobie odżywiania, będziesz potrzebować własnej deski do krojenia, przyborów kuchennych, blach do pieczenia i tostera. Powinieneś mieć pewność, że twoje jedzenie będzie wykonane ze składników bezglutenowych i zostało przygotowane w oddzielnym miejscu, więc nie występuje ryzyko skażenia krzyżowego. Obecnie również coraz więcej restauracji i kawiarni oferuje potrawy dla osób będących na diecie bezglutenowej. Upewnij się jednak, że kelner dokładnie przekazuje twoje wskazówki w kuchni, informując go, czy masz alergię, nietolerancję lub celiakię. Jeśli masz tylko nadwrażliwość na gluten, może się okazać, że twój organizm toleruje niektóre rodzaje tradycyjnego pieczywa, takie jak wytwarzane na zakwasie. Jeśli jednak masz silną nietolerancję na gluten lub celiakię, nie powinieneś jeść chleba na zakwasie, a pieczywo bezglutenowe to odpowiedni wybór dla ciebie. Prawdziwy chleb na zakwasie wykorzystuje pałeczki kwasu mlekowego zamiast drożdży do spulchniania i piecze się go dłużej w niższych temperaturach. Ten proces fermentacji rozkłada i degraduje gluten. U niektórych osób reakcja na gluten może być wtedy łagodniejsza, ale należy pamiętać, że zakwas nadal zawiera gluten. Ale jeśli masz lekką nadwrażliwość na gluten, możesz spróbować stopniowo wprowadzić do swojej diety odpowiedni, tradycyjny chleb wytwarzany na zakwasie.