Wybór paneli podłogowych do kuchni stanowi dla wielu osób duże wyzwanie. Niejako w polskiej tradycji wnętrzarskiej przyjęło się, że kuchenna podłoga powinna być wykończona kafelkami, ale jak się okazuje to rozwiązanie nie każdemu się podoba. Czy jest możliwe położenie w kuchni paneli podłogowych, które wizualnie wyglądają znacznie lepiej niż kafle? A jeśli tak, to jak dobrać je do specyficznych potrzeb tego pomieszczenia?
Panele kuchenne – co je musi wyróżniać?
Bez względu na to, w jakim regionie Polski wybieramy podłogę z paneli do kuchni, to przeglądając kategorię panele podłogowe Gdynia, Gdańsk czy Warszawa, warto zwrócić uwagę na podstawowe parametry, jakimi panele kuchenne muszą się wyróżniać. Kuchnia jest na tyle charakterystycznym pomieszczeniem, że dobierane do niej panele muszą być zupełnie inne niż np. do salonu czy pokoju dziecka. W profesjonalnych firmach oferujących szeroki wybór paneli np. https://decolan.pl warto poszukać działu przeznaczonego typowo do kuchni. Znajdujące się w nim produkty panelowe będą wyróżniały się wysoką odpornością na odkształcanie pod wpływem wody, odpornością na wilgoć i zwiększoną wydajnością związaną z częstym czyszczeniem plam czy innych zabrudzeń powstałych w trakcie gotowania. Panele podłogowe do kuchni muszą również być odpowiednio zabezpieczone tak, żeby nie niszczyły się w związku z parowaniem i nie przesiąkały zapachami żywności.
Laminowane wykończenie odporne na plamy i wilgoć
Dobrym pomysłem do kuchni jest wybór paneli zabezpieczonych przed nadmiarem wody i wilgoci poprzez laminowanie. Specjalna powłoka wykonana na panelach z połączenia laminatu z domieszkami substancji wzmacniających wytrzymałość sprawia, że panele takie mogą być używane przez długie lata i nie tracą ani na wyglądzie, ani na jakości. Przeglądając na stronach jak np. https://decolan.pl/panele-podlogowe,23,pl.html panele podłogowe laminowane warto zwrócić uwagę również na rdzeń, z jakiego są one wykonane. Im wyższej klasy jest rdzeń, tym lepiej współgra on z powłoką zabezpieczającą sprawiając, że panele mają również wyższe walory akustyczne (nie słychać podczas chodzenia mocnego stukotu). Dodatkowo wybierając je z myślą o kuchni, warto upewnić się, jaką posiadają one klasę ścieralności. W przypadku paneli laminowanych dostępnych w działach typu panele podłogowe Trójmiasto, będą to klasy od 1 do 6. Ze względu na wysokie wymagania co do wytrzymałości paneli kuchennych, do tego pomieszczenia zaleca się wyższe klasy ścieralności. W odróżnieniu do sypialni czy salonów, w których klasy 1-3 będą wystarczające, kuchnia z paneli laminowanych powinna być wykonana w klasach przynajmniej 3-5 tak, żeby walory podłogi były maksymalnie wzmocnione.
Dla osób ceniących odważne i oryginalne rozwiązania dobrym pomysłem będzie też połączeniu w kuchni zarówno paneli, jak i tradycyjnych kafli. Trend łączenia w jednej podłodze tych dwóch elementów pojawił się stosunkowo niedawno i już, ze względu na swoją ciekawą formę podbija sklepy wnętrzarskie i inspiracje tworzone do kuchni przez projektantów wnętrz.