Soja jest jednak najbardziej dostępnym źródłem białka roślinnego, w roku 2015 wyprodukowano 284 mln ton.
Uzyskuje się z niej produkt o zrównoważonym profilu aminokwasowym i dobrej strawności. Fakt ten wzbudza zainteresowanie wielu badaczy przekształcania białka sojowego w białko alternatywne zastępujące drogie źródła białka, takie jak mączka rybna, odtłuszczone mleko w proszku i białko ziemniaczane w dietach zwierząt. Soja jest jednym z najlepszych na świecie nie-rybnych źródeł niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, zdrowych białek i nienasyconych tłuszczów. Wysokiej jakości białko sojowe jest karmą wykorzystywaną w hodowlach ryb i skorupiaków, aby wspierać ich wzrost i zdrowy rozwój. Mączka sojowa, koncentraty białka sojowego, olej sojowy oraz inne białka i oleje roślinne mogą zastąpić od jednej trzeciej do połowy mączki rybnej w paszach dla wielu gatunków hodowlanych, zmniejszając zapotrzebowanie dziko złowionych ryb na mączkę rybną. Mączka sojowa kosztuje znacznie mniej niż większość mączek zwierzęcych, w tym mączka rybna. Zmniejszenie kosztów pasz ma kluczowe znaczenie dla poprawy wydajności i utrzymania zrównoważonego charakteru działań w tym sektorze.
Większość ryb i skorupiaków hodowanych w gospodarstwach może łatwo trawić paszę sojową, co pomaga rybom wydajniej przekształcać spożywane białko w masę ciała. Mączka sojowa stanowi spójny produkt dla hodowców ryb, co z kolei pozwala im zaopatrywać konsumentów, szefów kuchni w najlepszej jakości ryby i skorupiaki. Ryby karminowe przy pomocy mączki sojowej szybciej rosną, i szybciej osiągają wiek w którym najlepiej smakują. Dlatego też uzupełnianie diety mączką bogatą w białko będzie doskonałym rozwiązaniem dla właścicieli stawów, którzy chcą osiągać jak najlepsze zyski. Poza tym dobrze odżywiane dobrej jakości paszą będą sprzedawane drożej, od innych mniejszych okazów. Z pewnością każdy hodowca będzie dokładał starań aby jego ryby było zdrowo odżywione Dlatego pasze dla ryb są tak ważne w hodowli.