Jak wygląda uprawa ziaren kawy

Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie i jest spożywana na różne sposoby, jako parzona, z ekspresu, z mlekiem lub mrożona.

Na świecie istnieją dwa podstawowe rodzaje ziaren kawy, kawa Arabica i kawa Robusta. Około 75 procent rodzajów ziaren kawy, która jest dziś sprzedawanych na całym świecie, to Arabica, pozostałe to Robusta i mieszanki wielu gatunków. Jednym z dwóch najbardziej znanych rodzajów ziaren kawy jest Arabica. Są to ziarna najwyższej jakości, o której mówi się, że jest to kawa dla prawdziwych smakoszy. Mają dużą porcję kofeiny, jak Robusta, ale mają jeszcze bardziej satysfakcjonujące smaki i właściwości zapachowe. Większość asortymentów i nazw gatunków ziaren Arabiki pochodzi od ich kraju lub regionu, w którym rosną lub są przetwarzane i palone. Ziarna Robusty są niższego gatunku niż Arabica, mniejsze i zwykle są hodowane na niższych wysokościach. Są mniej wymagające, a także są bardziej odporne na choroby, szkodniki i niekorzystne warunki pogodowe i dają wyższą wydajność. Ziarna Robusty mają większą ilość cierpkości w smaku i zawierają większą dawkę kofeiny, a brazylijska kawa jest znana z łagodnego smaku i aromatu.

Zanim ziarno kawy zostanie zmielone i znajdzie się w naszym kubku, przechodzi bardzo długą drogę i kilka etapów procedur w ciągu kilku miesięcy.

Drzewo kawowe zaczyna swoje życie jako ziarno, a po około dwóch do czterech miesięcy formuje się w sadzonkę, którą można przesadzić na plantację, gdzie dalej rośnie. Ale zanim zacznie owocować, mija około trzy lata. Zbieranie owoców to praca fizyczna wykonywana przez miejscową ludność. Każdego roku uzyskuje się około 2000 ziaren z jednego drzewa, a zbiory odbywają się maksymalnie dwa razy w roku. Później owoce suszy się na słońcu przez kilka tygodni w celu pozbycia się skórki, można ją też usuwać na mokro w specjalnych maszynach, a następnie wysuszyć. Po tym etapie ziarna selekcjonuje się i czyści, jest to tak zwana zielona kawa. Później ziarna są palone w wysokiej temperaturze i gwałtownie schładzane, stąd właśnie bierze się kolor, aromat i smak kawy, który wszyscy znamy.