Przechowywanie brokułów

Brokuł to jedno z tych zielonych warzyw, które z pewnością jest w stanie dostarczyć do organizmu wiele cennych substancji. Jest to warzywo, które powszechnie jest dostępne w sklepach. Ponadto również można tutaj mówić o bardzo szerokich możliwościach związanych z jego przygotowaniem.

Istotnym elementem w tym wszystkim jest nie tylko odpowiednie przygotowanie brokułu, ale także jego przechowywanie. O ile w warunkach domowych na kilka dni można z powodzeniem włożyć warzywo do lodówki i zachowa ono swoje właściwości, o tyle bezpośrednio po zbiorach należy zadbać o szczególne warunki jego przechowywania. Dlatego też na rynku pojawił się FriutSmart.

Jest to środek bazujący na 1-MCP, na 1- metylocyklopropylenie, dzięki któremu można znacznie dłużej bez większych obaw przechowywać brokuły. Istotnym elementem po zaaplikowaniu owego środka jest umieszczenie tego warzywa w szczelnej komorze, w szczelnym pomieszczeniu. W jaki sposób zastosować ów środek w przypadku brokułów?

Tutaj dawka zalecana podczas jednorazowego dawkowania wynosi 0,038 do 0,049 g na metr sześcienny chłodni. Wyższa wartość jest maksymalną dawką, jaka jest tutaj dopuszczalna. Istotnym elementem jest także to, aby warzywa były zebrane w przy optymalnej fazie dojrzałości. Bardzo ważne jest także to, aby warzywa były poddane zabiegowi w czasie do siedmiu dni od momentu dokonania zbiorów.

Zabieg powinien trwać przez 24 godziny. Więcej informacji na ten temat można pozyskać ze strony internetowej jak przechowywać brokuły. Istotnym elementem jest to, iż ów zabieg jest nie tylko bardzo skuteczny, ale jednocześnie też jest on bardzo bezpieczny dla samych brokułów, a tym samym dla osób które będą te warzywa spożywać. Przechowywanie brokułów jest tym elementem, który nie musi nastręczać zbyt wielu problemów. Warzywa te mogą znacznie dłużej pozostawać świeże, apetyczne i mogą nadawać się do spożycia. Poza tym także dłużej mogą być bogate w różne składniki odżywcze.